sobota 8. září 2012

Studentské volby 2012

   Studentské volby jsou taková taškařice, kdy studenti středních škol dělají, jakože volí opravdické strany v opravdických volbách. Podle toho, která z velkých stran zrovna propadne ve studentských volbách, můžeme se posléze dočíst, jak jsou studenti mladí, neklidní, nesvéprávní a že je to dobře, že nemají volební právo. Doufám, že si to ti studenti dobře zapamatují. 

   Mrzení bylo už s prvními studentskými volbami v roce 2010. Konaly se před parlamentními a ČSSD se hrubě nelíbilo, že by se její předpokládáné špatné výsledky u mladých lidí (z nichž někteří už volební právo měli) mohly dostat na veřejnost před opravdovými volbami. Asociace krajů, vytvořená a ovládaná socialisty, si dokonce takové opatření prolobovala. Když začaly unikat první výsledky, Asociace zjistila, že to na ni nevrhá úplně dobré světlo a vyzvala ke zveřejnění výsledků. Dobové shrnutí.


   Leaknuté výsledky z jednoho gymnázia pak naše, tedy Česká televize převzala z novinek a odvysílala. Popírači cenzury v ČT se ohánějí tím, že vynechání Pirátů a dělníků bylo přece v pořádku, protože graf ukazoval porovnání výsledků parlamentních stran. Ponechme stranou, za jakých okoloností se parlamentní stranou stala TOP09. Ať se dívám, jak se dívám, ČT prezentovala svůj graf jako výsledky, ne jako výběr z výsledků. 

   Střih, současnost. Piráti letošní studentské volby drtivě vyhráli. Proti studentským volbám se, jako již tradičně, ohradila sociální demokracie. Klaním se moudrosti a předvídavosti WIFTa, který na diit.cz napsal: "Mimochodem v souvislosti s minulými studentskými volbami se Česká televize na první pohled zcela záměrně vyhnula ve svém grafu výsledku Pirátů. Máme tušení hraničící s jistotou, že tentokráte nebude vyhnutí. Leda by o výsledcích neinformovala vůbec." Tato slova se ukázala jako přímo prorocká, bé je správně. Česká televize celý den mlela o tom, jak se konají studentské volby, po vyhlášení výsledků pro ni studentské volby přestaly existovat. Alespoň ve vysílání, cenzorovi unikl článek na webu, který ČT ASAP stáhla

   Pak dělala přes půl dne mrtvého brouka a usilovně se snažila vymyslet, jak by se pokusila obhájit. Nakonec to svedli na papír, který si sami schválili. Well played. Člověk by byl radši, kdyby se veřejností placené médium chovalo dle zákona, ale jejich norma je taky fajn. Je otázkou, zda zatlučení výsledků studentských voleb tomuto dokumentu neodporuje, ale asi je ohebný, jak zrovna Česká potřebuje. Koneckonců zavázala se v něm ke spoustě věcí, které taky nedodržuje. Už nám opravdu zbyl jenom ten Internet jako možný zdroj necenzurovaných informací. Nenechme si ho vzít.

Žádné komentáře:

Okomentovat