neděle 12. srpna 2012

Vyplatí se nákup v cizině?

   Spoiler: Předem mého ublougnutí musím rovnou říci, že vyplatí. Vím to nejen já, ale i spousta dalších lidí. Z nějakého temného důvodu rozjelo aktuálně.cz kampaň za nakupování doma. Nehledám v tom úmysl, většina novinářů by nedokázala jednat na přání ministra financí, neb se pohybují pouze ve světě svých pocitů a pojebů za prošvihnutou uzávěrku. Nebo jsou to obyčejní nesvéprávní kokoti. V odkazovaném klenotu "zážitkové" žurnalistiky, kdy si novináři vyzkoušeli život tvz. obyčejného člověka (a ještě to byl pěknej vejlet mimo dosah šéfredaktora), se dočteme, že "Ačkoliv výsledky při jiném či objemnějším složení nákupu nebo při využití jiného řetězce mohou být od našeho testu odlišné, zdá se, že lidé například z Pardubic nebo Plzně (zhruba 75 kilometrů od hranic) by - kvůli nákladům za pohonné hmoty - spíše prodělali, než ušetřili." Jak pravil Štěpán Šafránek k národu moravskému: vy byste všechno přepočítávali na peníze. A já dodávám: pěkně blbě to počítáte. Metodika testu je taková obvykle okurková - nakoupíme v Lidlu, aby se to dobře porovnalo, a pak jenom vysvětlíme, proč se to vlastně porovnává blbě a proč se to dá zanedbat. 
   Kouzlo nákupu v cizině spočívá v něčem trochu jiném. Ušetřená koruna je sice příjemný bonus, ale ten běžný rodinný nákup tam neděláme. V našem případě nakupejeme v cizině zboží, které u nás buď sehnat nelze, případně se v Německu prodává podstatně levněji. Anebo v mnohem lepší kvalitě.
   Od nás z Horních Počernic je to do Drážďan sice opravdu docela daleko, ale spojení nákupu s rodinnou návštěvou v Děčíně nám dovolí počítat benzín až z pohraničí. Drážďanský Kaufland narozdíl od norimberského nebere pouze německé EC-Karten, je připraven dokonce na české embossované karty. A svoje peníze můžeme roztočit ve spoustě věcí:

snídaňová slanina amerického typu: 0,80 € (Globus 42,90 Kč) - úžasná k snídani, v mrazáku vydrží pár týdnů bez úhony
nutella: 3,59 € / 880g (jen se podívejte, kolik stojí v Česku 750/800 gramů)
sýry: ceny si nepamatuju, nicméně buď jsou brutálně levnější než u nás, případně jsou v Česku obtížně sehnatelné. Gruyère, comté, rakouský bergkäse, münster, dánský jeskynní sýr, kaufland brand butterkäse...
uzený losos: za českou (možná i nižší) cenu hnusných odřezků, dostanete jemné plátky (EDIT: z posledního nákupu jsem udržel cenu 2,69 € za 200g - nechci se vás, pánové, dotknout, ale kdo z vás to má?)
konzerva tuňáka: flák masa za euro, žádné drcené zbytky
cibulový kečup, kari kečup: v Česku prakticky neznámé, totéž platí pro německou hořčici. Středně ostrá je podobná naší poctivé, ostrá je ostrá, ale ne tak hnusně přesolená jako dijonská.
vánoční štoly: už dorazily i k nám, ale výběr je mnohem větší
švestkové víno Choya: 3 €, v Globusu 150 Kč
kaufland brand tortilla chips: 300g za euro
vanilková cola
premixy do domácích pekáren za euro: dobře kynou, dobře chutnají - dokonce i mně, do jejich "objevení" jsem měl k pekárně velmi vlažný vztah. 

   A mnoho dalších věciček a kravinek, které musíme vyzkoušet, třeba červené zelí s portským vínem a brusinkami... Znalci tvrdí, že i kosmetika je jaksi hustší, prací prášky prý lépe perou a prodavačky se víc usmívají. To nedokážu potvrdit, ani vyvrátit, v oddělení drogerie obvykle nemáme koule na to, abychom do plného vozíku nacpali ještě sprchový gel. Běžný rodinný nákup to fakt není. Do peněz to  leze, ale přesto se to vyplatí. Tedy pokud jste ten typ, co si hubu neošidí.

Žádné komentáře:

Okomentovat