pondělí 26. listopadu 2012

Le čokoládová pěna

   Včera jsem během vaření bramboračky dospěl k rozhodnutí, že je třeba udělat dvě věci. Zaprvé začít trénovat na vánočku, zadruhé udělat mousse au chocolat. Jde to pěkně dohromady, vánočka se dělá ze žloutků, čokoládová pěna se dělá buď z bílků, nebo se využije obojí. Našel jsem tedy recept na pěnu jenom z bílků a konal jsem.


   Kupodivu to vůbec není těžké, stačí rozpustit hodněmocprocentní čokoládu na páře, rozmíchat v ní trochu smetany a po částečném zchladnutí opatrně vmíchat (oslazený) sníh. A vydržet, dokud to v lednici neztuhne. Na 200 g čokolády (měl jsem 74procentní) tři lžíce smetany, sníh ze čtyř bílků oslazený dvěma lžícemi cukru. Jednoduchý jako facka. Pokud si pamatuju, tak chuť i konzistence po důkladném vychlazení odpovídají našim zkušenostem ze žracího eurovíkendu.

Žádné komentáře:

Okomentovat