středa 2. ledna 2013

Poučení z krizového vývoje ve straně a společnosti III

díl první
díl druhý 

aktualizováno 21:22
aktualizováno 23:00

Skoro by se mohlo stát, že už celá aférka nejde víc rozvířit. Ale společným úsilím všech zúčastněných se to podařilo. Zajímavý je návrh na zavedení volené funkce hlavního moderátora, proti kterému okamžitě vystoupil Jakub Michálek. Jednoduše, krátce a symptomaticky. Nejde to, protože to odporuje stanovám, říká hlavní architekt celé stranické byrokracie. Připomeňme rovněž, že bývá zván též "byrokratickým idiotem". Prvně jsem tuto jeho přezdívku zaznamenal z úst přecedy na demošce proti ACTA a měl jsem dojem, že to je jen takové humorné pošťuchování, ale zdá se, že Jakub má ke stanovám velkou úctu. Takže k jeho vyjádření, že to nejde, musím připomenout staré anglické přísloví - where there's a will there's a way, kde je vůle, je i cesta. 

   Dalším pěkným počinem byl první skutečný náznak prověrek. Žádost o odvolání tří členů z jejich funkcí (dva RK, jeden KK, v organiazaci Pirátů moc soudní). Jmenovitě Martina Brože, Romana Kučeru a Karla Fuzika. 

Předkládám členský podnět pro projednání odvolání vybraných členů rozhodčí a kontrolní komise.
Tito členové dle mého názoru nemají osobní kvality k tomu aby mohly tyto funkce zastávat důstojně a s vážností, jak funkci přísluší, naopak jsou neustálým zdrojem roztržek, hádek a sporných situací.
Upozorňuji, že v případě vyvolání hlasování se bude o jednotlivých jménech hlasovat zvlášť, takže pokud by jste měli pocit, že má cenu mluvit byť jen o jediném z těchto jmen, stojí za to návrh podpořit.
   Tady to začíná být opět zajímavé. Návrh na odvolání tří řádně zvolených členů Rozhodčí a Kontrolní komise v době, kdy je jasné, že se začnou projednávat nejnovější průšvihy. Formulace návrhu je okouzlující a mohu k ní dodat zhruba tolik: Martin Brož skutečně vyvolává hádky a roztržky, stejně tak, byť kultivovaněji, působí i Roman Kučera. Rozhodně ale nejsou původci sporných situací, vyvolávají roztržky právě tím, že na sporné situace upozorňují. Vidím to podobně, jako když například Ústavní soudce komentuje přípravu zákonů - byť chápu, že tenhle příměr je nadnesený a že si těžko představíme třeba pana Rychetského, jak na svém facebookovém profilu počastuje třeba ministra spravedlnosti nějakým peprným výrazem. Ale tak to prostě je, jsme divocí Piráti. Hra na nějakou politickou korektnost nás pošle ke dnu. Zatímco jsem sledoval hříchy jiných, další poctivě sledovali Martina Brože. Je mi jasné, že dojem objektivity už se mi vzbudit nepodaří, ale je správné, aby se tu objevilo i tohle. Nejsem ovšem odborníkem na to, čím Brooch irituje své kritiky nejvíc, takže jsem sice uvažoval o tom, že bych něco z Broochova FB přidal, ale netušil jsem, co byly největší pecky. (Takže jsem se na to vykašlal.) Díky outsourcingu máme i seznam Broochových hříchů. Jak se k oběma pánům přimíchal ještě Karel Fuzik je pro mě trochu záhadou, protože jsem nezaznamenal nějaká jeho vyjádření ohledně posledních dní. Mám nějaké obecné povědomí, že v jeho domovském krajském sdružení je zamíchán do nějakého beefu, který už nějakou dobu kloktá, ale vůbec netuším čeho se týká a jestli mu fandit. Každopádně přidat do hromadného podnětu ještě jednoho "potížistu" navíc jistě zvedne šanci na úspěch, to je sichr. 

   Ještě na okraj k fungování "členský podnětů", pravidla jsou následující:

Členský podnět, který získá aspoň stanovený počet hlasů, rozešle na žádost navrhovatele administrativní odbor všem členům strany v e-mailu jako členskou iniciativu s odkazem na dané vlákno, a to nejpozději do jednoho měsíce od žádosti. Stanovený počet hlasů se pro účely tohoto pravidla vypočítá jako odmocnina z počtu členů strany zaokrouhlená na celé číslo. (pro 257 až 289 členu je to 17 hlasů)
Celostátní fórum bude svoláno, požádá-li o to nejméně pětina členů. (pro 270 členů je to 54 hlasů)

   V komentářích zaznívá názor, že nelze osoby takto slučovat. Byrokrat Michálek protentokrát odhodil svoji snahu o jednání na základě předpisů a komentuje lidsky: "Martin, Roj i Karel dělají věci, na které jsou experti, velice dobře a škoda, že se jim nemohou více věnovat. Určitě se svým způsobem v nové funkci snažili. Myslím si však, že do kontrolní a rozhodčí komise to vyžaduje stabilnější lidi a určitý standard kvality spíš než aktivismus." Až mi ukápla slzička, kolik lidského pochopení se v něm našlo. Teda krom toho, že dotyčným fest mydlí schody. Holt politika. 

   Z pozice moderátora se ozývá i Petr Kopač, který zdůrazňuje nutnost rozdělení na samostatné podněty. Zdá se, že na tom panuje všeobecná shoda. Nicméně vedoucí AO Gabriela je rychlá jako vítr a přijímá podnět jako úspěšný k rozeslání oznámení o něm hromadným mailem. Na chvilku poposkočím dopředu v čase, abych ilustroval, jak AO jindy pracuje. Na takové rozeslání má totiž 30 dní a žadatelé se nezřídka musí doslova doprošovat, aby už k tomu došlo. Když se chce, tak AO umí úspěšný podnět akceptovat automaticky a v řádu hodin. A ani nemusí být správně podaný. Well played. Jestli k rozeslání nakonec došlo, jako nečlen nevím. Nicméně tento podnět byl po rozdělení na tři samostatné stažen.

   Dalším logickým vývojem byl podnět odvolání vedoucí AO. Jelikož nezřetelnější boty nasekala Gabriela v jaksi prázdninovém provozu fóra, byla podpora tohoto podnětu zpočátku dost vlažná. (Pokud někdo přišel v půlce celého megaflejmu, pravděpodobně neměl šanci se zorientovat, proto sepisuju i tuhle kravinu.) Na druhou stranu existuje skutečně velká část uživatů, kteří na přísné moderování slyší a snad nepovažují drobné přešlapy AO za nijak nebezpečné. Ale i to se mělo brzo změnit. (Ještě přidám přecedovo hodnocení předkladatele: šášula. Není to vulgární, tak to asi prošlo.)

   Posledním podnětem, který jsem stačil zaznamenat před novou srandou AO, byl další logický: na rozpuštění partaje, který AO obratem zamklo. Ty vole, ta cenzura se sama neudělá, dyť já to nedělám pro sebe! Tady se omlouvám, vloudila se chybička. Návrh na rozpuštění partaje padl a nějakou dobu se o něm diskutovalo. K zamčení došlo po stažení navrhovatelem. Při tom zběsilém hledání v několika různých tabech jsem si nevšimnul, že linkuju stranu 4. Ale když tak nad tím přemýšlím, tak k jednomu podobnému zamčení opravdu někde došlo a budu ho muset dohledat. Poté došlo k tzv. 2. Vánočnímu vypnutí, kdy se stránce fóra objevil následující text:

Prodlužujeme svátky! Fórum bude vypnuto do 2.1.2013 z důvodu změny konfigurace a celkového nastavení. Jděte ven, jděte do hospody, užíjte si volna, svátků, rodiny a přátel.

   Takže zase vypnuto. Buhví kým. Na facebooku byla založena skupina Podpalubí, kde se rozjela řádně podpalubní diskuse, kterou mohl původně číst kdokoliv, nicméně posléze byla zpřístupněna už pouze členům skupiny. Na FB profilu Pirátských novin se objevuje toto:

Dorazilo vyjadreni mistopredsedkyne: Lenka Julie Matoušková Takže fakta: republikové předsednictvo se právě velmi urputně snaží zapnout Fórum, které naprosto svévolně nechala vypnout vedoucí Administrativního odboru Gabriela Antošová. Vojtěch Pikal, člen Administrativního odboru, odmítl zapnout Fórum na můj příkaz, neboť na to nemám prý právo, zatímco GA to právo má. V tomto okamžiku se Republikové předsednictvo shodlo na tom, že je třeba Fórum opět neprodleně zapnout (nikdy jsme ho vypnout nechtěli), děláme vše pro to, aby to fungovalo. Marton Brož se snaží Piráty potopit, znemožnit, neboť nesnese být na jiném než prvním místě.
Vyjadreni Broze: Predsednictvo nedokaze ridit stranu, to je fakt a zbytek je blabol, overitelny kdykoliv na foru, ktere ovsem nefunguje. Broz vydava tyto Piratske noviny a nema zadny zajem na tom poskozovat stranu, kterou zakladal. Kritizuje otevrene opakovane nepristojnosti a nelegitimni chovani soucasnych predstavitelu strany. Za to dostava dodatecne kapky. Piráti jsou a budou i bez byrokracie a administrativy. Lépe řečeno právě proti nim.

   Jak přesně se Martin Brož snaží Piráty potopit a znemožnit, není zcela jasné. Zdá se, že si vystačí sami. Konečně došlo i na to moderování v nemoderovaném Podpalubí. (Trpký povzdech autora: v tom fóru aby se teď prase vyznalo, když chci najít konkrétní příspěvky, které byly možná odstřiženy a odeslány někam do gví...) Pod tlakem událostí rezignoval smutný hrdina a v této hře pěšák Vojta Pikal.

   Vypnutí se začalo řešit v Podatelně RP, kde od Lenky Matouškové zaznělo:
Doplňuji: Chování Fóra se lišilo, záleželo asi hlavně na původním rozsahu oprávnění. Někdo se vůbec nemohl přihlásit, lépe řečeno přihlásil se, ale viděl jen zmíněnou větu. Já se dostala skoro všude.
Přetahování s vedoucí AO nebylo. Já jsem jí volala hned po tom, co jsem zjistila problémy s Fórem a Vojta mi řekl, že to udělal na pokyn Gabriely. Chtěla jsem vysvětlení, co se děje. Odmítla se se mnou bavit. Takže další jednání už jsem vedla jen s Vojtou Pikalem a členy RP, které jsem sehnala.
Vojta měl pravdu, když odmítl reagovat na můj požadavek (poté, když jsem zjistila, že žádné zdůvodnění vedoucí AO nemá) znovu Fórum spustit v původním rozsahu. Podle pravidel opravdu nemám právo rozhodovat sama. Ale než jsem sehnala další dva členy RP a Gábina se konečně s Jakubem bavila, slíbila nápravu, ta nebyla dostatečná...., potom jsme hlasovali o Usnesení... uběhlo na můj vkus dost času a hlavně se rozvinula diskuse na fb, která taky moc vkusná nebyla.
   Vedoucí AO se ozvala 30. prosince a mělo to koule
Zdravím všechny
Od včera od 16 hodin jsem nebyla na fóru, od té doby co jsem takzvaně "vyhrála" v anketě, která se nyní opět otáčí proti mně (a to jen z důvodu neznalosti problému a nesprávných informací, které máte bohužel k dispozici). Pokusím se celou věc alespoň trochu a v kostce objasnit.
K určitému "omezení/vypnutí" fóra došlo z následujícího důvodů: chtěli jsme dosáhnout opětovného zklidnění situace, podobně jako tomu bylo přes Vánoční svátky. S tím, že v lednu spustíme nové fórum, nová pravidla (nazvěte to jak chcete). 
Myslím si, že to co zde o mně a o celé situaci píše Lenka Matoušková je zbytečné více rozebírat a tak jen napíši, že se to zcela nezakládá na pravdě, 
a že místo toho aby si LJM uvědomila, že máme držet při sobě, zachovala se naprosto hystericky (viz mé očernění a další prohlášení).
Vzhledem k tomu, že situace je nadále neudržitelná, a vzhledem k tomu že nemáme moderátory, kteří by byli ochotni moderovat trolí diskuze, 
fórum zůstává nadále bez moderace.
Výrazné díky patří všem schopným a pracovitým lidem, kteří to ještě s Piráty nevzdali, zejména pak chci velmi poděkovat Vojtovi Pikalovi a Míše Vodové, kteří v této neudržitelné situaci (dle mých posledních informací rezignovali). 
Vím, že vy slušní lidé již nemáte sílu na nastalou situaci reagovat, stejně jako já, 
a proto si beru dovolenou z funkce AO a celého fóra na neomezeně dlouhou dobu
Snaží se nebo nesnaží Dalibor Záhora a další rozvrátit stranu? To je otázka ve které já mám zcela jasno. A co vy?
Na závěr jenom dodám, že za svou prací si stojím a
omlouvám se, že neumím zastavit válku.
   Takže si to shrneme: přímé obvinění místopředsekyně ze lži, "chtěli jsme" Kdo? "zklidnění situace" Vypnutím fóra? Pirátům? V jakém vesmíru by tohle mohlo fungovat? "nové fórum, nová pravidla" - No vida, tady nějaká skupina potají pracuje na nových pravidlech? Jak to bylo s tou ACTA? A rezignace-nerezignace "dovolenou z funkce AO a celého fóra na neomezeně dlouhou dobu".

   Následující příspěvek od Vojty Pikala popisuje situaci z jiného úhlu. 
Včera 29.12. cca v 18:58 jsem dostal od vedoucí AO příkaz vypnout fórum. Na čistě její zodpovědnost. V rámci presumce správnosti jsem konal. Odvolávala se na ohrožení strany. délka hovoru 1m 38s
19:03 zamykám fórum
V 19:06 mi volala Lenka Matoušková, co s tím je a že to není vypnuté dokonale. 4m 49s
Sdělil jsem jí, že to je na příkaz vedoucí AO, chvíli jsme se dohadovali, jestli to můžu, nebo nemůžu a jestli to musím vrátit zpět.
19:20 mi volá Gábina, že mi bude volat Lenka a ať to nezapínám. Domlouváme se, že to pořádně vypnu a že se pak budu chovat podle pravidel. 2m 14s
19:38 Lenka mi volá Lenka ať to zapnu. říkám, že netuším, jak se přesně ve sporu chovat, že dokončím úkol a pak zjistím co dál. 6m 50s
19:51 volám Gábině, že jsou problémy s tím to pořádně vypnout a jestli mám fakt shodit veškerá moderátorská oprávnění. Mám. 2m 35s
19:55 zahazuji téměř veškerá moderátorská oprávnění
20:06 volám Lence, že je to dobře vypnuté. Jestli to může otestovat. Ano, je to dobře vypnuté. Ale prý jsem to měl zapnout. Informuji, že se od teď budu chovat přesně podle předpisů. 1m 34s
20:30 mi volá Gábina že se domluvila s Jakubem, že se to dá jen do svátečního provozu, ať to zapnu. 4min a 6s.
Postupně zamykám některá fóra, beru uživatelská oprávnění(přispívání nečlenů do fór odborů), vracím moderátorská oprávnění, odemykám celé fórum a tak.
21:01 odemykám fórum jako celek
Pak to vzdávám, protože netuším jaký rozsah provozu si předsednictvo s vedoucí dohodlo.
21:02 Volá mi krajský předseda co se děje. délka hovoru 2 min 8s
22:07 rezignuji na hlavního moderátore, neboť můj bezprecedentní krok odebrání globální moderace členům RP (když pravidla opakovaně překročil jen IB) nepochybně vedl k eskalování situace.
22:42 mi Volá Gábina, že jí lidi volají, že se tam trolí a ať to zase vypnu. Přesvědčuju ji, že se trolí jen v podatelně a na FB ať to nechá. délka hovoru 2min 3s
cca 02:21 jsem vrátil moderátorská oprávnění do původního stavu s nějakými vylepšeními
cca 04:25 beru na vědomí požadavek předsednictva vrátit fórum do původního stavu
Osobně si myslím, že teĎ je v lepším (přídána koncepce podatelny CF jako podatelny VK, nějaké doplňky pravidel, koncepce pro úkoly a projekty, koncepce pro pirátskou poradnu, moderece příslušným programovým skupinám.)
cca 05:47 končím a jdu spát. Vstával jsem zhruba ve 12, dnes v 11. Krásné vánoce.
   Vida, takže vedoucí AO nebyla na fóru, ale měla kolem sedmé večer tušení, že dochází k ohrožení strany... Jako další doklad neschopnosti Gabriely Antošové lze přidat manipulativní rozeslání podnětu na odvolání jí samotné, Martina Brože a Karla Fuzika. To jen tak na dokreslení atmosféry. Po odeslání tohoto uslzeného emailu bylo nějakou dobu zamčeno vlákno k odvolání Gabriely Antošové. Pokud to laskavý čtenář zvládl až sem, může porovnat můj popis událostí s idylickým popisem Jakuba Michálka. 

9 komentářů:

  1. Moc rad bych se rozhorcil nad tim, ze Piratum krivdis a je to cele smyslene, prekroucene, manipulativni.. ale.. mno.. jak to jenom..

    No aspon ze mas ve dvanactym odstavci preklep ! (preDkladatel šášuly)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji za upozornění, ono tam toho bude víc, já to píšu, jak to vyjde a nebaví mě to kontrolovat.

      Vymazat
  2. Je to kupa nesmyslů, které živí MSrtin Brož, protože mu sebrali hračky :-) Ale jako fór dobrý. Pochybení jednotlivců se řeší u komisí. Nechápu, jak to někdo může vztahovat na Piráty, ale budiž.

    OdpovědětVymazat
  3. AO podnět o zrušení partaje zamklo, protože jej navrhovatel stáhl: https://forum.pirati.cz/clenske-podnety-f350/rozpusteni-ceske-piratske-strany-t14808-20.html#p182422
    Pokud by jej někdo zamkl bez toho, skládám legitimaci.
    Prosím o doplnění této informace aby se předešlo špatnému vyznění.
    Tohle bude trvat ještě měsíc, nebo dva, nebo taky půl roku, než bude všechno uklizeno a já fakt doufám, že bude.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Aha, moje chyba. Při tom hledání těch citací mi už šly oči šejdrem a nevšimnul jsem si, že jsem na straně 4. Díky.

      Vymazat
  4. "Jak přesně se Martin Brož snaží Piráty potopit a znemožnit, není zcela jasné. Zdá se, že si vystačí sami."
    Je to zcela evidentni podle prispevku na jeho verejnem FB profilu. Nektere zvlast uzasne prispevky jsem zkopiroval do tohoto prispevku https://forum.pirati.cz/clenske-podnety-f350/odvolani-martina-broze-z-rk-t14776-10.html#p182986 .
    Takze minimalne v tomto mas clanek zaujaty pekne teda ;-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jsem od přírody líný člověk, měl jsem dost práce se sledováním "svých" částí flejmu. Nicméně tenhle kousek tam klidně zapracuju. Děkuji.

      Vymazat