středa 20. června 2012

Den tripodů

   Deník Metro přišel se zajímavou zprávou: za fotky z Karlova mostu je nutno zaplatit a ještě vám je smažou z Facebooku. "Určitá skupina lidí má mafiánské praktiky ohledně fotografování na Karlově mostě. Turisté jim nevadí, ale kdybych chtěl zhotovit kvalitní výtvarnou fotografii, tak mám smůlu. Přiběhne ochranka a vyžene vás," popisuje svou zkušenost čtenář deníku Metro J. M. Podle Sdružení výtvarníků Karlova mostu, které za historický unikát spoluzodpovídá, nesmí na místě fotografové využívat stativ. "Ve chvíli, kdy nemá fotograf povolení od radnice Prahy 1, nemůže se stativem na místě fotit už jen proto, že zabírá veřejný prostor, a je vykázán z místa," vysvětluje právní zástupkyně sdružení Vladimíra Krupičková. 
   "Turisté i naši občané mohou fotit pro své osobní potřeby fotografie z Karlova mostu, ale nesmí fotografovat pro komerční účely. Pokud fotografie vystaví na Facebooku či jiné sociální síti, tak je to už využívání fotografie pro širší veřejnost," popisuje mluvčí radnice první městské části Veronika Blažková. Vzápětí ale dodává, že v případě, kdy radnice odhalí viníka, který fotografii pořízenou na Karlově mostě zveřejňuje například na svém profilu na Facebooku, zpravidla neřeší tento přestupek pokutou.
   Radnice Prahy 1 zpoplatnila fotografování se stativem (protože stativ přece odlišuje profesionála od amatéra) a vymáhá ho za pomoci neprůhledného spolku Sdružení výtvarníků Karlova mostu a "pořadatelské služby". Přestože to vypadá na novinku, problém je deset let starý. Tehdy se prvně objevila myšlenka zajímavého penězovodu pro Prahu 1. Jak se můžeme dočíst, nebyla si tehdy radnice vůbec jistá, jaká vyhláška jí dovoluje za focení vybírat peníze. (Žádná.) Takže si radnice posypala hlavu popelem a vlastně to dobře dopadlo.
   Střih, současnost. Pátrání v novější zdrojích odhaluje jistou nevyhraněnost v názorech radnice. Pavel Kotlár je rozhodně pro placení. Jeho šéf je po projevu občanské rozhořčenosti smířlivější. Pavel Kotlár je ale neoblomný, přestože se tazatel ptá pouze na fotografování se stativem, vrací do hry sumu 250 000 Kč, kterou stanovilo usnesení Rady HMP č. 2064 ze dne 23.12.2003. Ejhle, konečně dokument! Dokument má tři části, usnesení a dvě přílohy. V žádné z nich se nehovoří o fotografovaní. Usnesení Rady hlavního města Prahy číslo 2064 ze dne 23.12.2003 pojednává o  podmínkách natáčení filmů a reklam na území hl.m. Prahy a podmínkách natáčení filmů a reklam v objektech ve vlastnictví hl.m. Prahy. Úředník radnice tedy záměrně mlží a snaží se vyvolat dojem, že fotografování se stativem je na Karlově mostě za čtvrt miliónu. Není. Stejně není v pořádku názor radnice na zveřejňování fotek na sociálních sítích a neradi bychom se dožili poplatků za možnost pozorovat ze svých bytů okolní stavby.
   Česká pirátská strana vás zve na protestní happening Den tripodů 28. 6. 2012 v 16:30. Nezávisle na Pirátech organizuje fotoprocházku též známá firma Josef Šlerka. V množství je naše síla a my budeme rádi, když se zúčastníte naší nebo Josefovy akce. Nejlepší fotografie samozřejmě zveřejníme na facebooku.

psáno pro Pirátské noviny

Žádné komentáře:

Okomentovat